În primele săptămâni după mutarea în Olanda m-a tot încercat un sentiment ciudat. Eram într-o contradicție continuă în ceea ce privește modul în care mă raportam la noul oraș. Pe de o parte îmi doream să văd cât mai multe, să explorez fiecare străduță, să descopăr cât mai mult locuri pe care să le adaug pe lista mea de “wanna come back”. Pe de altă parte realizam că nu mai sunt în vacanță, că voi fi aici pentru o perioadă bună de timp și că pot să-mi acord tot timpul de care am nevoie pentru a descoperi orașul în cel mai relaxat ritm posibil. Că doar nu mă aleargă nimeni. Problema a fost că uitasem cum e să schimbi orașul în care trăiești, uitasem că e chiar ca într-o relație si că procesul de cunoaștere nu se întâmplă peste noapte.
Cu toate astea, nu am renunțat la obiceiul meu de a merge la un tur ghidat al orașului, așa cum aș face în mod normal într-un city break 🙂 Pe cei de la SANDEMANs NEW Europe Tours îi știam de la tururile pe care le-am făcut în alte câteva orașe (Barcelona, Berlin, Hamburg) și de fiecare dată am fost foarte mulțumită, așa că am mers la sigur. Ca de obicei, entuziasmul ghidului despre viața în Amsterdam și poveștile aflate despre oraș și cultura olandezilor mi-au dat un sentiment de încredere că va fi o experiență foarte faină aici. Nici nu aveam nevoie de mai mult în momentul acela 🙂
Și pentru că de fiecare dată când am adus în discuție ideea de tururi tip-based, cunoscuții mei nu prea știau ce e cu ele, m-am gândit să scriu acest articol în care să explic de ce aleg astfel de tururi atunci când plec într-un city break.
Oferă accesul la un tur al orașului indiferent de buget
Tururile sunt în teorie gratuite. Însă în practică ghizii sunt freelanceri și mulți trăiesc din activitatea aceasta de ghid, astfel că la finalul turului fiecare dă un bacșiș, în funcție de cum s-a simțit, de calitatea turului, de interacțiunea cu ghidul etc. Ideea e că nu se uită nimeni urât dacă nu dai o anumită sumă, dar, dacă îți permiți, aș sugera să nici nu profiți de faptul ca turul este promovat ca fiind gratuit și să dai o sumă de nimic ghidului. Gândește-te cât ai fi dispus să plătești pentru munca acelui om pentru că în final despre asta este vorba.
Te ajută să îți creezi o imagine de ansamblu asupra orasului și a istoriei lui
Tururile sunt în general de 2-3h și traseul include cele mai importante locuri ale orașului. În general ghizii îți dau tot felul de infomații care să te ajute să înțelegi mai bine istoria orașului și cultura din acel loc, fără a-ți umple capul cu foarte multe date așa cum poate ți-ai imagina că se întâmplă la un tur ghidat. Cert e că dacă mergi într-un city-break de 3-4 zile și nu ai tot timpul din lume să explorezi orașul din colț în colț, un astfel de tur te ajută să pui într-un context tot ce ține de povestea acelui loc și după tur poți să te întorci în locurile pe care vrei să le admiri mai mult. Tocmai din acest motiv eu imi planific tururile in prima zi a fiecarei excursii.
E foarte interactiv și fun
Majoritatea ghizilor pe care i-am avut au fost super energici și glumeți încât nici nu mi-am dat seama când s-au dus cele 3h de plimbare. Dacă îmi amintesc bine toți ghizii pe care i-am avut erau expați, care s-au mutat în orașul respectiv de mulți ani și cărora le-a plăcut atât de mult încât nu au mai vrut să plece. Lucrul ăsta se simte în felul în care îți povestesc despre fiecare loc în parte și mi se pare un aspect foarte important în viața de ghid.
Afli ce înseamnă viața de zi cu zi în acel oraș
Atunci când ești într-un city break e mai greu să ajungi să interacționezi cu localnici pentru că timpul e foarte scurt. O experiență de genul acesta te pune față în față cu o persoană care îți poate răspunde la toate curiozitățile despre oraș, cum e să trăiești acolo, diferențe culturale etc.
Primești recomandări de restaurante, baruri, cluburi sau orice te interesează să faci în vacanță
Toți ghizii pe care i-am avut au fost super deschiși și ne-au dat recomandări de locuri faine în care merită să mergi în restul vacanței. Încă un motiv să-ți planifici turul în prima zi. N-ai vrea să afli despre cea mai cool terasă din oraș în ultima zi a vacanței, nu?
În Europa sunt mai multe companii care oferă tururile de genul acesta, bazate pe bacșiș (tip-based tours). Tot ce am scris mai sus e bazat pe experiențele mele cu cei de la SANDEMANs. Pe principiul… nu știu alții cum sunt, dar sper că te-am făcut să te gândești măcar să faci un pic de research pe tema asta înainte de următoarea vacanță prin Europa. Zbor lin! 🙂
Leave A Reply