Zilele acestea am descoperit că se apropie Festivalul Internațional de Statui Vivante organizat de Teatrul Masca și mi-am amintit de prima mea întâlnire cu acest tip de act artistic, în primul an de facultate. Am două amintiri foarte clare din primele mele luni în capitală – statuile vivante de la stația de metrou Unirii 2 și primul muzeu vizitat aici – Muzeul Satului. Ambele îmi aduc un zâmbet pe buze când mă gândesc că așa a început aventura mea în București 🙂
Spectacolul “Statuile” l-am descoperit într-un afiș, cândva în toamna lui 2007. Țin minte că am plecat înarmată cu aparatul meu foto de pe atunci, un Canon A520, cu care, de altfel, am și descoperit fotografia digitală la vremea respectivă. N-a fost nevoie de cuvinte pentru a atrage atenția trecătorilor sau pentru a-i opri un pic din graba zilnică. Teatrul Masca făcuse posibilă comunicarea cu trecătorii, dincolo de timp sau de limbaj. Pe-atunci, pentru mulți bucureșteni (inclusiv pentru mine, chiar dacă încă nu recunoșteam că sunt bucureșteancă :P), astfel de spectacole erau ceva rar, dar începeau să aducă un pic de diversitate culturală în oraș. Am rămas cu o singură poză din acea duminică (restul habar n-am pe ce CD / DVD or fi puse bine :))
De atunci, “Statuile” au evoluat odată cu Bucureștiul și s-au transformat ușurel în Festivalul Internațional de Statui Vivante, care a ajuns anul acesta la ediția a VI-a. De-a lungul anilor au călătorit prin mai multe zone ale orașului, iar săptămâna viitoare peste 40 de statui vivante și 20 de invitați străini din Olanda, SUA, Israel, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Portugalia și Rusia, vor poposi în 3 locuri diferite din București, conform următorului program:
- 16 Iunie: ora 20.00 – Noaptea Statuilor Vivante – Casa Filipescu Cesianu, aflată la intersecția dintre Calea Victoriei și Strada Sevastopol, București.
- 17-18 Iunie: Parcul Crângași
- 19-20 Iunie: Parcul Al. I Cuza
Accesul la eveniment este gratuit în toate cele trei locuri de desfășurare. De asemenea, în prima zi a festivalului, la Noaptea Statuilor Vivante, se va organiza și un Instameet de la ora 20.00 la Casa Filipescu Cesianu. Iar cei care încarcă poze de la eveniment în perioada 16 – 19 iunie, folosind hashtagul #statuivivante, pot câștiga un premiu în valoare de 50 de euro.
Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe site-ul Teatrului Masca. D-abia aștept să merg la o plimbare printre statui vivante și să mă bucur de eveniment exact așa cum declara la un moment dat directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare:
“Un festival dedicat statuilor vii este o șansă oferită publicului nostru de a trăi din plin misterul creației, de a ieși, fie și pentru câteva clipe, din cenușiul vieții de zi cu zi, de a se bucura de frumos, de energie, de seninătate, de calm, de zâmbet.”
2 Comments
[…] povesteam zilele trecute despre Festivalul Internațional de Statui Vivante 2016, ce are loc zilele acestea în București. Am trecut joi seara pe la evenimentul de deschidere de […]
[…] 1. Alexandra – http://zmeulcalator.ro/2016/romania/bucuresti/festival-statui-vivante-bucuresti/ […]