Am vorbit un pic despre oameni și modul lor de viață, un pic despre tradiții, deci ar cam fi timpul să vedem cum se combină toate acestea în stilul vestimentar al indiencelor, care sunt atât de classy de ți-e mai mare dragul să le privești și să le admiri eleganța. Este cu adevărat fascinant cum reușesc să transforme o bucată de material într-o ținută atât de spectaculoasă și diferită precum este saree-ul. E ca în fimulețele acelea de pe YouTube în care niște fete extrem de îndemânatice îți arată cum poți face dintr-o eșarfă vreo 20 de tipuri de rochițe de vară, dar când încerci și tu acasă realizezi că ai 2 mâini stângi. Cam așa e și povestea mea cu saree-ul 🙂
Ce e simplu la a purta un saree este faptul că nu prea te poți plânge că nu știi cum să asortezi ținuta. Și e și foarte greu să dai greș în privința asta pentru că se cam rezolvă direct din fabrică. Practic îți alegi materialul din magazin, îl pui pe tine (dacă te pricepi, evident!) și mai trebuie doar să alegi niște săndăluțe frumoase, accesoriile și ești gata de plecare. În teorie, asta ar rezolva întrebările existențiale din fiecare dimineață pe care sigur multe (sau mulți) dintre noi le avem.
În realitate, însă, nimic nu este chiar atât de simplu în ceea ce privește saree-ul. Nu este ușor nici să-l alegi, nici să-l îmbraci și încă am mixed feelings legate de ideea de a purta zilnic vreo 6-7 metri de material 🙂 Când am aflat că merg în India la nunta prietenei mele, am zis clar ca vreau să port saree oricât de complicat ar fi. M-am gândit chiar să-mi iau saree din România, de la unul din magazinele indiene din București, gândindu-mă exact la problema asortării ținutei. Neștiutoarea de mine… 🙂 Cum să mă duc acolo fără să știu cum mă îmbrac?!? Dacă realizez acolo că nu mi-am pus în bagaj exact lucrurile de care am nevoie pentru ținuta aleasă? Norocul meu a fost ca am găsit unul singur, care era cam galben pentru gustul meu și pe care nici măcar nu-l puteam proba. Ceea ce mi se părea de-a dreptul revoltător, cum să-ți cumperi o piesă vestimentară fără să o probezi? Am realizat că și asta era o falsă problemă tot pentru că habar n-aveam ce înseamnă să porți un saree. Și numai bine că s-au așezat lucrurile așa, pentru că, evident, nu mergi la nuntă cu orice fel de saree, ci trebuie să fie unul din materiale speciale, mai “pline” și, eventual, să conțină și ceva mătase, dacă nu chiar 100%. Așa am ajuns la cumpărături în India.
Mi-a plăcut că țin atât de mult la ținutele tradiționale, atât femeile, cât și bărbații, încât au malluri speciale de 5-6 etaje unde fiecare etaj are un anumit tip de îmbrăcăminte – saree de zi, saree pentru ocazii speciale, saree pentru mirese, churidar sau kurti pentru femei și mundu, kurta sau costume de nuntă pentru bărbați. Și la ei, ca la noi, bărbați sunt un pic defavorizați. Din 6 etaje, cel puțin 4 sunt pentru femei.
Și, cum vă puteți imagina, când a venit vorba să aleg saree-ul m-am pierdut în acea mare de culori. Și era complicat că erau împachetate și nu puteam să le analizez design-ul în detaliu, dar eram asistată de o domnișoară care mi le desfăcea pe fiecare în parte și îmi arăta: This is blouse (partea de sus a saree-ului), this is Pallu (partea materialului ce vine peste umăr), this is body (zona de la brâu în jos). Am auzit-o spunând asta de vreo 50 ori, adică echivalentul numărului de saree-uri pe care mi le-a înșirat pe masă.
Saree-ul pe care l-am ales vi-l arăt în partea a doua a acestui articol.
Comment
[…] spus aici câteva prime impresii despre saree. Nu vă mai țin prea mult în suspans, așa că azi vă […]