Nu știu voi cum sunteți, dar eu mă pot considera a train person, iar vara lui 2012 a fost marcată de o aventură prin Europa cu trenul. Aceasta mi-a schimbat un pic perspectiva asupra ideii de vacanță memorabilă. Mi-a oferit un pic de adrenalină și multă relaxare, chiar dacă nu a fost chiar o călătorie luxoasă, ci mai degrabă una în stil studențesc 🙂 Acum alergam agitată, cu rucsacul în spate, să descopăr un nou oraș, iar în următoarele 2 ore mă și îndreptam spre o altă țară, savurând o masă copioasă și clătindu-mi ochii cu cele mai frumoase priveliști care treceau rapid pe geamul vagonului restaurant. Traseul a fost o nebunie, care pe scurt s-ar rezuma cam așa: 3 săptămâni, 6 țări, 11 orașe și vreo 4500km cu trenul (din harta de mai jos lipsesc Lacurile Plitvice din Croația, unde am fost într-un day trip cu un microbuz din Zagreb).
Pe cât de complicat pare traseul, pe atât de simplă e planificarea unei astfel de călătorii, iar mai jos sunt câteva sfaturi despre cum să plecați prin Europa cu trenul, fără prea multe bătăi de cap.
Cum să explorezi Europa cu trenul?
Pentru cei care nu știu, Interrail pass-ul este un bilet care îți permite să călătorești cu trenul într-o țară, într-un grup de țări sau în toată Europa, în funcție de tipul de bilet ales. Deci, trebuie să începeți prin a vă decide de ce tip de bilet aveți nevoie. Dacă vreți să vizitați o singură țară în lung și-n lat, puteți lua un bilet specific pentru țara respectivă (ex: Interrail Germany Pass), care îți oferă posibilitatea de a călători de câte ori vrei timp de 8 zile într-o perioadă de o lună. Poți coborî din tren ori de câte ori vezi un sătuc simpatic ori o vale verde unde vrei să te întinzi un pic până la următorul tren 🙂
Pentru călătoria mea am ales un Global Interrail Pass, care funcționează pe același principiu menționat mai sus, doar că te poți plimba în 30 de țări din Europa și acoperă și călătoria cu trenul pe teritoriul României, la plecare și la întoarcere. Biletul este valabil pe aproape toate trenurile, în afara celor de mare viteză și a trenurilor de noapte, pentru care trebuie plătită o mică taxă în plus pentru rezervarea locului.
În funcție de câte zile estimezi că vei merge cu trenul ai mai multe opțiuni, după cum puteți vedea mai jos. Eu am folosit biletul care îmi permitea să călătoresc cu trenul 15 zile pe o perioadă de o lună și a fost la fix pentru traseul ales 🙂 Tarifele pentru cei sub 25 ani sub considerabil mai mici. Pentru toate detaliile vă sfătuiesc să verificați site-ul Interrail.
Stabilirea traseului
Este bine să îți faci un plan dinainte, în așa fel încât să știi următoarele informații:
- Care sunt orașele pe care nu vrei să le ratezi?
- Ce trenuri sunt disponibile dintr-un loc în altul? Eu am folosit aproape tot drumul www.bahn.de, care mi se pare cel mai bine actualizat site pentru toate țările din Europa.
- Ce este de văzut în fiecare oraș în parte și cât timp vrei să petreci în fiecare?
- În principiu, este indicat pentru odihna voastră să stați cel puțin două nopți în fiecare oraș. Asta dacă vreți să vă și bucurați de călătorie fără să alergați în continuu după trenuri. Plus că n-am întâlnit pe nimeni până acum care să fi făcut o pasiune din împachetatul și despachetatul bagajului 🙂
- Dacă vrei să vizitezi țări mari, ca Italia, Germania sau Franța, care au foarte multe locuri faine de văzut, poate ar trebui să luați în considerare o călătorie mai lungă. Țările mai micuțe din centrul Europei, îți oferă în schimb posibilitatea ca în vreo 2 săptămâni să le descoperi măcar capitalele, fără să devină prea obositor.
Cele mai importante aspecte de avut în vedere când faceți planificarea este să fiți, pe de o parte realiști, iar pe de altă parte să păstrați o doză bună de flexibilitate. Oricum ai planifica, Parisul și Roma nu pot fi vizitate în două zile, iar scopul călătoriei cu trenul este tocmai acela de a profita de faptul că trenul, spre deosebire de avion, vă oferă șansa să descoperiți și orașe sau sate micuțe unice în Europa, pe care altfel nu ai avea ocazia să le vezi.
Deci nu ezitați să vă abateți un pic de la traseu dacă descoperiți pe parcursul călătoriei un loc ce merită o scurtă plimbare.
Cazare
N-o să intru în detalii foarte mult la acest punct pentru că fiecare are standardele lui când vine vorba de un somn bun. Unii pot alege să călătorească noaptea pentru a economisi banii de cazare, alții poate vor să stea la hosteluri, hoteluri sau pur și simplu să coboare din tren și să-și întindă cortul pe malul unui lac. Eu am stat în cea mai mare parte a călătoriei la prieteni stabiliți în orașele vizitate sau în hosteluri. Dacă aveți nevoie de recomandări într-unul din orașele prin care am fost, nu ezitați să îmi scrieți.
De ce să explorezi Europa cu trenul?
Deși biletele de avion devin tot mai ieftine, vă garantez ca nicio călătorie cu avionul nu este la fel de spectaculoasă ca una cu trenul. Până în Croația am mers singură, cușetă până în Budapesta și un tren echivalent cu acceleratele noastre până în Zagreb. Am întâlnit oameni de prin toate părțile, din America, Argentina, Mexic, Franta, Spania, Belgia, fiecare cu povestea lui, dar majoritatea hotărâți să cucerească lumea 🙂
Și pentru a vă convinge cât de tare poate fi o astfel de călătorie, vă las și câteva fotografii făcute pe traseu (majoritatea cu un compact Canon, dar și câteva folosite cu acordul unquest.ro).
Leave A Reply