Am văzut de curând un articol despre diferențele dintre travel expectations și travel reality în care se susținea faptul că principalele atracții turistice ale lumii nu arată niciodată așa cum le vezi pe internet și că zonele respective sunt în realitate extrem de aglomerate. Trebuie să recunosc, nici mie nu-mi place aglomerația, dar situația aceasta nu ține neapărat de ideea că există cineva răuvoitor care încearcă să-ți creeze o imagine deformată a realității, ci de faptul că nu poți merge într-o zonă turistică extrem de populară, în plin sezon turistic, și să te aștepți că vei fi singur pe acolo. Ei bine, nu suntem singuri pe lume și trebuie să acceptăm asta. Iar dacă situația ne deranjează în mod deosebit pentru că nu putem scoate poze faine în acele zone, atunci trebuie să regândim un pic procesul creativ din spatele fiecărei fotografii.
Fotografiile bune nu se fac la voia întâmplării! Se poate uneori să fii la locul potrivit, în momentul potrivit, dar în fotografie, în majoritatea cazurilor, locul potrivit și momentul potrivit ți le construiești singur. De aceea majoritatea fotografilor profesioniști petrec destul de mult timp în zona în care urmează să desfășoare un proiect fotografic, tocmai pentru a cunoaște cât mai bine locul și obiceiurile locuitorilor și pentru a identifica acele elemente reprezentative pentru proiectul lor. Aceștia sunt într-o căutarea continuă de unghiuri care să pună în valoare aceste elemente. De asta ține munca lor.
Totuși, chiar și atunci când petreci doar un weekend într-un oraș foarte aglomerat te poți întoarce acasă cu niște poze faine, care să le ia ochii prietenilor tăi. Trebuie doar să iei în considerare câteva sfaturi:
- Stabilește-ți foarte clar obiectivele tale și ceea ce vrei de la sesiunea foto din acea călătorie.
Dacă mergi să fotografiezi turnul Eiffel vara, într-o după-amiază de sâmbătă, sigur o să prinzi o grămadă de gură-cască pe acolo. Iar dacă scopul tău nu este să surprinzi agitația din jurul turnului în momentul respectiv, ci îți dorești genul ăla de fotografii perfecte, fără elemente alandala în ele, cu siguranță nici rezultatele nu vor fi ceea ce cauți.
Temele bine stabilite dinainte pot fi un exercițiu, dar și un motiv în plus pentru a-ți folosi imaginația și pentru a-ți direcționa efortul într-o anumită direcție. Dacă ai doar 2-3 zile la dispoziție ar fi bine să începi să cunoști locul respectiv încă dinainte de a ajunge la destinație. Documentează-te puțin în legătură cu obiectivele principale pe care vrei să le fotografiezi și caută chiar și informații despre cum bate lumina aici în diferite momente ale zilei, când este momentul cel mai potrivit al zilei pentru a surprinde o imagine wow, când răsare și când apune soarele, dacă are loc vreun eveniment special la care merită să fii prezent etc. Nu mai intru în detalii, cred că ați înțeles ideea 😉
- Încearcă să descoperi locuri diferite din care poți fotografia un anumit obiectiv turistic ce ți-a atras atenția.
Asta nu doar că îți va oferi satisfacția unei fotografii diferite față de ce găsești la un search rapid pe net, ci te va motiva să te lași pierdut pe străduțele orașului și să descoperi locuri mai puțin turistice, să observi viața localnicilor și poate chiar să interacționezi cu aceștia 🙂 Încearcă să te pui în pielea unui alt personaj și să vezi și să fotografiezi obiectivele turistice cu alți ochi.
- Ieși la plimbare în momente ale zilei mai puțin frecventate de toată lumea – de regulă dimineața, la răsărit sau imediat după ce apare soarele pe cer. Și pe timpul nopții poate fi o variantă foarte faină pentru fotografii, dacă orașul în care te afli e frumos luminat și ai cu tine și un trepied.
Pentru mai multe astfel de idei și sfaturi vă recomand cartea lui Michael Freeman, Fotografia de Călătorie. Cu siguranță unele din aceste recomandări sunt bune și dacă îți dorești doar să te bucuri în liniște de orașul pe care îl vizitezi. Și pentru cei care au ajuns aici, vă las o panoramă “neaglomerată” din Grădinile Palatului Versailles, făcută, culmea, într-o zi călduroasă din vara lui 2013. Poate a fost prea călduroasă pentru mulți vizitatori. Pentru că se apropie sezonul cald în care tot mai mulți încep să călătorească, vă doresc să aveți inspirație să vă strecurați printre turiști! 🙂
Leave A Reply