Prima mea călătorie cu avionul a fost pe când eram chiar în burtica mamei, a fost o călătorie spre Rusia că deh… unde să mergi în ’87. Mama crede că de acolo mi se trage dorul de ducă. Poate. Apoi au urmat, excursii la munte și la mare, cu Dacia 1310 și cu cortul. Uneori cu trenul și cu bunicii în stațiune, la băi 🙂 Poate de acolo plăcerea de a vizita cât mai multe zone din România și de a admira răsăriturile de la malul mării și apusurile din vârf de munte.
Prima carte de care îmi aduc aminte că am citit-o este ‘Heidi, fetița munților’. Sigur au fost și altele mai scurte înainte, că nu am fost eu zmeu din prima, dar poate aceea a sedimentat bine într-un sertăraș dorința de a explora munții. În liceu am găzduit o englezoaică în cadrul unui schimb de experiență cu un liceu din UK. Tipa era total diferită de tot ceea ce văzusem eu până atunci, se vedea clar ca are o altă mentalitate față de noi, românii. Poate această experiență m-a făcut să-mi doresc să cunosc oameni din cât mai multe zone ale lumii, să iau tot ce-i mai bun de la fiecare. Tot în perioada aceea am interacționat mult cu Amber, o americancă venită ca voluntar Peace Corps în liceul meu. Poate ea a fost cea care mi-a insuflat dorința de a mă implica în cât mai multe programe de voluntariat și să-i ajut pe ceilalți fără să aștept mai mult decât un zâmbet în schimb.
D-abia pe la vreo 21 de ani am reluat drumurile cu avionul și am început să îmi manifest cu adevărat curiozitatea de a descoperi cât mai multe țări și culturi. Probabil corelat și cu faptul că mă apropiam tot mai mult de ideea de independență financiară.
Multe semne de întrebare legate de ce trezește în noi o pasiune sau alta, nu putem ști exact ce anume din copilărie formează personalitatea copiilor sau interesele lor din viața adultă. Putem totuși să le oferim opțiuni, să-i îndrumăm spre activități faine pentru vârsta lor, din care să aibă ei posibilitatea să aleagă la momentul potrivit în ce direcție să o apuce. Dacă ai prin preajmă un copil, iată mai jos câteva recomandări de activități pe care ați putea să le faceți împreună și care să-i deschidă noi orizonturi în ceea ce privește lumea din jurul său.
- Jucați-vă board game-uri care au ca temă călătoria
Cel mai bun exemplu care îmi vine în minte este pentru care puteți găsi diverse hărți (Europa, India, America, Germania etc.). Nu doar că-ți vine pofta de plimbare, dar copilul poate învăța fără să-și dea seama câteva elemente de bază de geografie. Asta pe lângă faptul că poate fi o oportunitate bună de a le explica celor mici ce înseamnă să-și facă o strategie, să analizeze de unde pleacă și unde trebuie să ajungă, ce să facă atunci când planurile lor sunt date peste cap și, cel mai important, ce atitudine trebuie să aibă în astfel de competiții. O alternativă pentru cei mai mici de 8 ani ar fi , pe care îl puteți juca folosind teme legate de călătorii.

Ticket to ride – Europe (sursa foto)
- Vizionați împreună un film care să-l inspire pe cel mic
Că tot se apropie Oscarurile, la cel mai bun film animat este nominalizat și Boy and the World. Foarte simpatic și numai bun să-i arunce celui mic o fărâmă de aventură și să-și facă o idee despre ce înseamnă să vezi lumea mai departe de locul în care locuiești.

The boy and the world (sursa foto)
- Mergeți împreună la evenimente despre călătorie
[UPDATE] Locurile pentru evenimentul de mai jos s-au epuizat, dar vă sfătuiesc să stați cu ochii pe activitățile celor de la smARTkid și poate vă face altceva cu ochiul. Iar pe Vladimir, Oana si Mihai sper să îi puteți întâlniți și într-un alt context.
La finalul lui februarie, la Librăria Open Art are loc un Atelier smARTkid “41 de țări” pentru copii. Cei mici vor urca împreună în motocicleta Zair și vor reface călătoria lui Vladimir, un băiețel de 4 ani care a călătorit împreună cu părinții lui în 41 de țări din Europa și Africa. Sunt bineveniți adulții cu copii cu vârste între 4 și 12 ani. Iar ca inside info vă spun că organizatorii pregătesc activități interactive foarte faine care să vă pună în pielea călătorilor noștri aventuroși. Povestea lui Vladimir și a părinților lui e aici, dar dacă vreți să aflați direct de la ei ce înseamnă bucuria de a călători în familie vă sugerez să mergeți la atelier.

Vladimir, Oana și Mihai Barbu în Norvegia (sursa foto)
- Citiți și încurajați-l și pe cel mic să citească
Cărțile sunt cu siguranță o modalitate excelentă de dezvoltare a imaginației și de trezire a creativității. De multe ori ele îți dau și un sentiment de familiaritate al locului pe care îl vizitezi, ca și cum ai mai fost acolo, te fac să te simți confortabil oriunde ai călători. Evident, aici depinde de vârstă, însă o recomandare pentru a-i atrage chiar și pe copiii mai mofturoși când vine vorba de citit, este seria .

Aventurile lui TinTin (Sursa foto)
- Călătoriți cât mai mult împreună cu copiii
Ca în orice situație practice makes better, deci încercați să le oferiți posibilitatea să descopere locuri noi. Mergeți cu ei măcar o dată pe lună într-un loc pe care nu l-au mai văzut, fie el în oraș sau undeva în natură în preajma orașului. Dați-i o cameră foto cu care să imortalizeze ce-l atrage cel mai tare în acel loc și ajutați-l să-și facă o colecție de fotografii din acele locuri. Cu siguranță va fi o amintire frumoasă pentru întreaga familie, și va aprecia când va crește să vadă lumea prin ochii săi de copil 🙂

Lasă-ți copilul să exploreze lumea – Sursa foto
Leave A Reply