Nu știu cum era pentru voi în copilărie, dar eu țin minte cum îmi spuneau toți adulții să citesc cât mai mult pentru că în felul acesta îmi voi dezvolta imaginația și voi putea călători peste tot în lume fără a mă deplasa măcar un centimetru 🙂 Mult mai târziu am ajuns la concluzia ca așa și este. Cuvintele combinate cu o minte deschisă chiar te pot purta departe. Așa că am rugat câteva bloggerițe pasionate de citit și pe care le urmăresc cu mare drag, să ne recomande câte o carte care le-a făcut să viseze la noi locuri sau care le-a dus cu gândul la călătorii. Nu sunt neapărat cărți de călătorie, ci mai degrabă genul acela de lecturi care te ajută să visezi cu ochii deschiși, te fac să adaugi destinații noi în wishlist și, într-un final, poate chiar te motivează să pleci și să explorezi noi destinații, să identifici locurile despre care cândva ai citit.
Iată ce ne-au spus fetele despre cărți și călătorii 🙂
DOUĂ FEMEI LA PRAGA de Juan José Milás
„O tânără care își cucerește partea stângace. Un scriitor, cu o copilărie bănuitoare, care după succesul singurului volum publicat, îşi caută realitatea, bazată sau nu pe o fantasmă. O femeie care îşi caută ego-ul printre personaje fantasmagorice. Un om al ziaristicii, naratorul, care ia parte la ospățul suspiciunii, pe alocuri neinvitat, dar cu ajutorul căruia ni se expune un sfârșit aparent logic. Şi Praga.
Și da, m-a dus cu gândul la vacanță, în special, cu gândul la Praga, pe care încă nu am vizitat-o, dar pe care o am în minte pentru o escapadă de câteva zile, cât de curând posibil. Cu certitudine, voi lua cartea, Două femei la Praga, pentru a îi face cel puțin o fotografie pe străduțele acestui oraș. Dacă încă nu ați citit această carte, chiar v-o recomand! Mie mi-a plăcut toată această țicneală împletită cu coincidențe, ca un mileu pe noptiera timpului, cu împletituri contemporane.“
(Cristina de la Cărți ce tind spre infinit)
VIAȚA, JOCUL ȘI MOARTEA LUI LUL MAZREK de Ismail Kadare
„Cititorului îi şade bine cu drumul, mai ales când are la îndemână o mulţime de surse de inspiraţie, pornind chiar de la propriile lecturi. Ca destinaţie de vară, tare mult mă tentează oraşul Saranda din Albania, pe care l-am descoperit prin intermediul cărţii Viaţa, jocul şi moartea lui Lul Mazrek de Ismail Kadare, un loc încărcat de istorie, dar care păstrează şi farmecul unei staţiuni estivale.
Riviera albaneză ni se dezvăluie pe fundalul unui soare arzător, în care protagoniştii trăiesc o idilă romantică presărată cu comploturi politice, specifice perioadei comuniste. Decorul este întregit de situl arheologic Butrint, un loc ale cărui origini, potrivit legendelor, se află în strânsă legătură cu istoria Troiei, şi unde naratorul pune în scenă o „tragedie“ cu iz grecesc ce răstoarnă destinul personajelor.“
(Dana de la Bookish Style)
AERUL PE CARE ÎL RESPIRI de Care Santos
„Aerul pe care îl respiri este un roman care își poartă cititorii din prezent în trecut și care prezintă istoria unei librării barceloneze, a unei familii și a orașului în sine.
Am ales-o pentru ca este fix genul de carte care îți oferă deconectare de la realitate și te ține captiv pagini întregi. Cu “Aerul pe care îl respiri” am pornit într–o aventură fascinantă printr-o Barcelonă hibrid (cea a secolului XIX și puțin din cea actuală) și nu m-am oprit decât atunci când și personajele și-au încheiat călătoria. S-a întâmplat să citesc cartea după ce vizitasem deja Barcelona, dar cred ca ar fi fost interesant să o văd ca prin paginile carții și să acord atenție unor detalii care altfel poate că mi-au scăpat.“
(Ioana de la Povești din sertar)
TOATĂ LUMINA PE CARE NU O PUTEM VEDEA de Anthony Doerr
„Este o carte cu un subiect trist (se petrece, în mare parte, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), dar plină de sclipiri de frumusețe și de inefabil. Dincolo de grozăviile războiului (descris într-un mod foarte concret, ceea ce-l face cu atât mai ușor de înțeles și, inevitabil, cu atât mai terifiant), cartea e presărată cu imagini extraordinare, imagini care te surprind și te fascinează, te amețesc și te umplu de emoție.
Cartea nu m-a dus cu gândul la o destinație anume, ci, mai degrabă, la ideea de călătorie, la visul de evadare pe care-l propune orice călătorie și care e cel mai bine întrupat într-unul dintre cele mai frumoase constructe literare: vasul Nautilus al căpitanului Nemo. Asta se datorează și faptului că, pe parcursul cărții, unul dintre personajele principale citește și recitește întruna Douăzeci de mii de leghe sub mări, de Jules Verne. E un vis de libertate, un ocean de posibilități și o extraordinară deschidere spre mister și spre inefabil în această călătorie literară și, din când în când, mă reîntorc la ea pentru a-mi reîncărca bateriile.“
(Laura de la Blogul unei cititoare de cursă lungă)
SERIA ALINA MARINESCU de Monica Ramirez
„Seria Alina Marinescu de Monica Ramirez este ideală pentru cei care s-au săturat de monotonie și vor să trăiască în lumea dificilă a spionajului și a agenților secreți. Acolo nu există noapte sau zi, ci doar adrenalină, misiuni secrete care le transformă viața într-un carusel. Azi ei pot avea o clipă de fericire trăind la maxim propria poveste de dragoste, dar mâine pot fi un simplu obiectiv în fața dușmanului.
Dacă iubiți filmele de acțiune bazate pe fapte reale, atunci această serie vă poate oferi aproape tot ce vă doriți pentru că este ca un drog. Are acțiune complexă, personajele își joacă perfect rolul indiferent de situație, iar misterul nu va lipsi din scenariu.
Dacă mâine aș pleca într-o vacanță oriunde în lumea aceasta atunci sigur m-aș inspira din seria Alinei Marinescu pentru că mental am trăit alături de personaje în misiunile din Munții Carpați / Los Angeles-California / Milano / San Remo-Italia / Yemen / Atena-Grecia şi lista continuă. Nu m-am putut abține și am ales exact locațiile care m-au cucerit datorită lui Alex Therein și datorită Alinei Marinescu. Pentru început voi merge în San Remo-Italia.
“Riviera italiană. Vocea îi era caldă, iar ochii îi străluceau cu entuziasm sincer. Tărâmul culorilor şi al primăverii eterne. Alina urmări arcul şerpuitor al coastei ce se strecura de-a lungul Mediteranei. Munţi prăbuşindu-se în mare, dealuri acoperite cu livezi de măslini cu frunze strălucind argintii, hoteluri elegante, sate adorabile pline de farmec şi de istorie. Flori multicolore decorau grădinile şi înfloreau în sere strălucitoare în lumina lunii pline.”
…. sau poate Grecia cu atmosfera caldă, ideală pentru relaxare.
“Privind întinderea orașului Atena, este ușor să-ți imaginezi epoca de aur a Greciei. Suburbiile împrăștiate pe câmpia stearpă în toate direcțiile cu tavernele lor pline de viață și magazinele zgomotoase așezate într-un labirint exotic de alei, străzile întortocheate, toate culminând cu Acropolis. Însă adevărata frumusețe a Greciei constă în lumină. În jocul soarelui cu peisajul ocru și reflexiile umbrelor lungi unduindu-se peste marea turcoaz.”
…. și voi continua să mă bucur din plin de atmosfera romantică din Rodos-Grecia.
“Blue Lagoon era un bar exotic în care cocteilurile şi cafelele erau servite printre golfulețe artificiale, cascade şi palmieri. O corabie magnifică de piraţi în mărime naturală domina centrul piscinei azurii. Atmosfera era una extrem de intimă, cu muzică în surdină și sute de lumănări clipocind vesel pe mese în briza ușoară a Mării Egee.”
Cărțile pe care le citim ne inspiră, oferindu-ne de fiecare dată o sursă inepuizabilă de informații pe care le putem folosi pentru a ne face viața mai frumoasă. Trăiţi la maxim, iubiţi şi descoperiţi lumea.“
(Mili de la Literatură pe tocuri)
Sper ca aceste recomandări să vă inspire în vacanțele voastre viitoare sau poate chiar să vă ajute în alegerea unei noi destinații de vacanță pentru această vară. Și dacă v-au plăcut sugestiile fetelor, vă invit să le urmăriți blogurile. Sigur vă vor surprinde plăcut! 🙂
Leave A Reply